Woon je op jezelf? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Denk niet dat je goed verzekerd bent met alleen een zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering, want je hebt ook woonverzekeringen nodig. Deze verzekeringen hebben betrekking op je woning en de spullen die je hierin hebt staan. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat woonverzekeringen zijn en of je ze nodig hebt.
 

Verschillende soorten woonverzekeringen

Omdat het woordje ‘verzekeringen’ in woonverzekeringen zit, denk je misschien dat je ze daadwerkelijk af kunt sluiten. Dit is niet het geval, want het is een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die je voor je woning af kunt sluiten. Hieronder lichten we de verzekeringen toe die tot de woonverzekeringen behoren.
 

– Opstalverzekering

Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade door storm, brand, inbraak of aanrijding. Je verzekeraar keert je dan een vergoeding uit of zorgt ervoor dat de schade voor jou hersteld wordt. Vaak geldt er standaard geen eigen risico als je deze verzekering afsluit en bovendien is je woning nooit onderverzekerd. Naast het huis zelf valt ook alles wat hieraan vastzit binnen de dekking van een opstalverzekering. Zonnepanelen en een laadpaal zijn bijvoorbeeld standaard meeverzekerd en dat geldt ook voor een inbouwkoelkast.
 

– Inboedelverzekering

De tweede verzekering die tot de woonverzekeringen gerekend wordt, is de inboedelverzekering. Waar een opstalverzekering juist betrekking heeft op het huis en alles wat hieraan vastzit, dekt een inboedelverzekering Univé juist schade aan de losse spullen in huis. Denk hierbij niet alleen aan de meubels, maar ook aan elektrische apparaten. Een verzekeraar keert geld uit als de schade aan de inboedel ontstaan is door brand, inbraak, lekkage, storm, rook of schroeien.
 

Zijn woonverzekeringen verplicht?

Nu je weet wat woonverzekering zijn, ben je waarschijnlijk ook benieuwd of het verplicht is om ze af te sluiten. Te beginnen met een opstalverzekering. Koop je een huis met behulp van een hypotheek? Dan kun je niet om deze woonverzekering heen. Als je weigert deze verzekering af te sluiten, is de kans groot dat je hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Wie in een huurhuis woont, is niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Deze verplichting ligt bij de verhuurder.

Waar je niet altijd om een opstalverzekering heen kunt, geldt dit voor een inboedelverzekering wel. Je bepaalt namelijk zelf of jij de losse spullen in huis verzekert of niet. Ondanks dat je niet verplicht bent om je inboedel te verzekeren, sluiten de meeste mensen deze verzekering wel af.
 

Woonverzekering(en) afsluiten

Ga je binnenkort op jezelf wonen, maar ben je nog niet verzekerd? Verzeker jezelf dan voordat je de sleutel krijgt. Dit kun je vrijwel direct regelen, want je kunt een woonverzekering via Univé online afsluiten. Je kunt een opstal- of inboedelverzekering afsluiten, maar ook beide verzekeringen tegelijkertijd afsluiten. Kies simpelweg de verzekering(en) die je af wilt sluiten en doorloop de stappen. Je ziet vervolgens hoeveel je per maand kwijt bent en kunt aansluitend direct de gewenste woonverzekering(en) afsluiten.